Tłumacz Migam - Międzynarodowe Centrum Kultury Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Tekst łatwy do czytania i rozumienia Informacje dla zwiedzających

HERITO, nr 45 – Europa od kuchni

Okładka 45 numeru Herito ukazująca ułożone artystycznie warzywa na stole
A-
A+
Czy pierogi, bigos, zwykły burak to elementy naszego dziedzictwa kulturowego? Oczywiście, że tak. „Na naszych stołach i w jadłospisach odbija się cała historia, jaka przetoczyła się przez kontynent, i zmiany kulturowe, które się na nim dokonały” – pisze we wstępie do najnowszego numeru „HERITO” prof. Jacek Purchla. Ziemniaczane dekrety Fryderyka II Wielkiego miały takie samo znaczenie dla naszego dziedzictwa jak turecka ekspansja na Bałkanach.

W tekście otwierającym Robert Makłowicz pisze: „jeśli do słowiańskiej kuchni, wiejskiej czy pasterskiej, dodamy madziarski twist i dołożymy Śródziemnomorze z odrobiną osmańskiej słodyczy, to na talerzu o średnicy może tysiąca kilometrów dostaniemy cały wspaniały świat”. Przyrządzamy historię wołowiny, buraka i ziemniaka, degustujemy wina Europy, przyglądamy się smakom i zapachom Bałkanów, bierzemy łyk mleka. Zapraszamy do buszowania po środkowoeuropejskim stole.

„HERITO, nr 45: Europa od kuchni” do kupienia w księgarni internetowej MCK. 
×
Dodano do koszyka:

Kontynuuj zakupy Przejdź do koszyka