Prof. Jacek Purchla przewodniczącym Polskiego Komitetu ds. UNESCO

2015-07-15

Minister Spraw Zagranicznych RP Grzegorz Schetyna powołał prof. Jacka Purchlę na stanowisko Przewodniczącego Polskiego Komitetu ds. UNESCO. Zastąpi na tym stanowisku prof. Andrzeja Rottermunda. Prof. Purchla jest od dawna zaangażowany w działalność UNESCO, od lutego 2012 r. pełnił funkcję wiceprzewodniczącego. Uroczyste wręczenie nominacji odbyło się 15 lipca 2015 r. w Warszawie.

Słowo od prof. Jacka Purchli:

Aktywność Polski w uczestnictwie w pracach UNESCO powinna skupiać się zarówno na stałym wzmacnianiu naszych działań w obszarach nauki i edukacji, jak i na wykorzystaniu faktu naszego członkostwa w Komitecie Światowego Dziedzictwa UNESCO (kadencja Polski trwa jeszcze do 2017 roku). Z tego zaszczytu wynika dla nas zarówno wielka odpowiedzialność za wzorowe stosowanie Konwencji paryskiej z 1972 r. o ochronie światowego dziedzictwa kulturowego i naturalnego, jak i wykorzystanie naszej obecności w Komitecie dla zwiększenia ilości polskich wpisów na prestiżową Listę światowego dziedzictwa UNESCO.

***

Polski Komitet ds. UNESCO ma status organu doradczego Rady Ministrów. Pełni rolę łącznika pomiędzy organizacją, a polskimi instytucjami rządowymi oraz organizacjami pozarządowymi. Wspiera także inicjatywy podmiotów prywatnych, które przyczyniają się do realizacji programu UNESCO w Polsce. W skład Polskiego Komitetu ds. UNESCO wchodzą przedstawiciele instytucji rządowych współpracujących z UNESCO, których kompetencje pokrywają się z głównymi polami działalności Organizacji oraz osoby reprezentujące środowiska naukowe i twórcze. Przy Komitecie działają komisje problemowe: do spraw edukacji, nauk ścisłych, kultury, informacji i nauk społecznych.

Więcej informacji nt. Polskiego Komitetu UNESCO: http://www.unesco.pl/polski-komitet-ds-unesco

Dodano do koszyka:

Kontynuuj zakupy Przejdź do koszyka